Aktiviteter til skoler i Ballerup Kommune

Levebrød er forskellige tilbud til mellemtrinnet i Furesø Kommune. Find aktiviteter der passer til jeres undervisning her på siden.

Vi har samlet alle tilbud til skolerne i Ballerup Kommune på denne side.
Du kan læse mere om fælles mål, sted og tilmelding herunder. 

Aktiviteterne er gratis for folkeskolerne i Ballerup Kommune.

Levebrød - Bag Brød

Maleri af George Lodewijk Funke visende en bager og hans brød (1865-1875)

 

Brødet er en central del af vores madkultur: Med kornet og agerbruget forandredes menneskets ernæring sig for altid. Men hvordan smagte brødet og hvordan blev det bagt? Hvordan er det anderledes end det brød vi kender idag?

Bag jer gennem 13.000 års historie når vi sammen prøver kræfter med fortidens bagværk over åben ild. Vi bruger dejen som transfer når i hjemmefra har I forberedt en surdej og med hjem tager I dejen til det (måske) bedste brød I har bagt.

Forløbet er en del af Levebrød.

Klassetrin: Mellemtrin.
Hvor: Pederstrup.
Varighed: 3 timer.
Tilmelding: www.skoletj-pederstrup.dk

Find forløbsbeskrivelse her.

Levebrød - Brød i kirken

Kobberstik med en mand der modtager nadvaren

 

Brød på bordet hele juni måned 2021! 

Brød spises i hele verden. Fladt, rundt, aflangt, med og uden gær, groft eller fint. Tænker vi egentlig over, hvorfor vi spiser brød? Hvordan det blev opfundet? Eller hvordan det forarbejdes fra kerne til ovn? 

Hvorfor er der så meget brød i sproget? At få brød på bordet, at slå for stort et brød op, at have salt til sit brød, at være brødflov osv. 

Hvordan bruges brød i ritualer? Til måltider? Kan man sige noget om et menneske ud fra, hvilket brød hun spiser? Hvilke processer sker der, når et brød gærer? Findes der sundt og usundt brød?

Folkekirkens Skoletjeneste i Ballerup-Furesø Provsti vil i hele juni måned 2021 i et samarbejde med en række lokale kræfter, fagfolk og brød-nørder byde indskolingen og mellemtrinnet indenfor i bageriet til vores lokale brød-festival.

I en bred vifte af forløb udbudt af de forskellige kulturinstitutioner, kan eleverne prøve kræfter med maling af mel, bagning, smagning, borddækning, folkedans, surdejs-fremstilling og mikroskopi. I dette forløb vil de blive inviteret indenfor i kirken og høre om nadverritualet og smage på brødet. Book forløbet om brød og nadver hos os og supplér med forløb hos de andre 

Vi ses i brødets verden i juni 2021!

Målgruppe: 4.-6. klasse
Fag: Kristendomskundskab, dansk, historie, biologi, madkundskab
Lektioner: 6-8
Periode: Juni 2021
Tilmeldingsfrist: 1. januar 2021.

Se mere på www.midtiverden.dk.

Levebrød - Gær og brødmagi

Surdej i et glas

 

Det er et lille stykke hverdagsmagi, når den klæbrige dej hæver og bliver til et stort luftigt brød. Men hvad er det egentlig der sker?

Vi går tæt på den levende ingrediens i brødet, gæren. Hvad er gær for en organisme og hvordan får vi den til at fungere bedst når vi bruger den til bagning?

Målgruppe: 3.-5. klasse
Varighed: 3 timer.
Hvor: Pederstrup
Udbydes: Juni 2021
Tilmelding: www.skoletj-pederstrup.dk

Læs forløbsbeskrivelse her

Levebrød - Skenkelsø Mølle

Tandhjul fra Skenkelsø Mølle

 

Skenkelsø Mølle ligger i den nordlige del af Ølstykke. Det er den eneste funktionsdygtige vindmølle, der er tilbage i Egedal Kommune. Der er tale om en mindre mølle af såkaldt hollandsk type, opført i 1891. Vingerne sidder i en møllehat, som kan drejes og holdes til vinden med et flytbart spil fra et ydre galleri. Vingerne er af gammeldags type med sejl.

Allerede da møllen blev bygget, var den relativt umoderne. Den repræsenterer en mølletype og en teknik, som var typisk op til midten af 1800-tallet. Erhvervet som møller var omkring 1900 på retur, fordi vindmøllerne gennem længere tid havde været presset af konkurrencen fra industrimøller, som blev drevet af dampmaskiner. Konkurrence var der også fra nærliggende vindmøller i Stenløse, Stenlille, Ganløse, Veksø og Værebro. Skenkelsø Mølle overlevede imidlertid længst, og som alle andre vindmøller fik den en opblomstring i årene under og kort efter Anden Verdenskrig.

Møllen blev i 1972 overtaget af Ølstykke Kommune som bevaringsværdig. Den blev restaureret og bragt frem til sin nuværende status som museumsmølle.

Information om aktiviteter og tilmelding følger.

http://www.egedalarkiverogmuseum.dk/index.php/olstykke/skenkelso-molle-museum

Levebrød - Skik og brød

Foto taget af Kai Uldall i 1929 visende brødene er lagt på sengen i et hjem på den jyske hede (Nationalmuseet)

 

På gården har kvinderne netop bagt brød. Her i forsommeren bruges noget af det sidste korn fra høsten. Brødet skal holde en måned. Til bagningen hører både ritualer, tro og overtro. At bage er en vigtig sag for både Gud og hvermand.

Tag eleverne med tilbage til 1800-tallets landboliv, kom tæt på ritualerne og tag del i festen, når vi undersøger brødets rolle i landbosamfundet. Undervejs smager vi på datidens brød, finder spor fra romantikken og sammenligner med vor tid.

Målgruppe: Mellemtrin
Fag: Historie, Dansk og Madkundskab.
Hvor: Pederstrup.
Udbydes: Juni 2021.
Tilmelding: www.skoletj-pederstrup.dk

Læs forløbsbeskrivelse her.

SMTP error: Could not connect to SMTP host. https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/wiki/Troubleshooting