Materialer

Med Levebrød kan I arbejde med brød som et tværgående tema. På siden her samler vi lærervejledninger, opgaver, opskrifter og links som kan bidrage til et varieret indhold i undervisningen.

Levebrød tilbyder forskellige aktiviteter på tværs af fag, der alle har brødet til fælles. Vi har skabt en række aktiviteter, materialer, opskrifter og vejledninger til, hvordan I i klassen kan lade brødet være et velkendt omdrejningspunkt med mange perspektiver.

Brød fylder en del i vores liv: Madpakker med rugbrød, søndag morgener med rundstykker og bollen i fast food-burgeren. Ved særlige lejligheder laver vi særligt brød (f.eks. varme hveder og fastelavnsboller), og i kirken er brødet et symbol på det liv der deles.

Selve brødet er også levende: Når vi bager sætter vi gang i en række mikrobiologiske processer, hvor bakterier udvikler sig i surdej og gær, der i sidste ende får brødet til at hæve. Og ligger det der for længe, så får det en uønsket svampepels på ryggen.

Opskrifter

 

Opskrift på surdejs brød fra Per Grupe (Kornby Mølle). Bragt på dr.dk i forbindelse med udseendelsen Smagen af Danmark.

Opskrift på levain (rosin-surdej) fra BrygBrygBryg (Skovlunde). Se film der viser vejen fra rosin til surdej. Bragt på BrygBrygBrygs hjemmeside.

Opskrift på æble-surdej fra BrygBrygBryg (Skovlunde). Opskrift med surdejs-timelapse. Bragt på BrygBrygBrygs hjemmeside.

Opskrift på kartoffel-surdej fra BrygBrygBryg (Skovlunde). Opsrkift med surdejs-timelapse. Bragt på BrygBrygBrygs hjemmeside.

Baggrundsviden til læreren - Kornet i menneskets historie

Litteatur til inspiration og baggrund

Bettina Buhl (2010): Historien om danskernes mad i 15.000 år - med udvalgte opskrifter fra gamle danske kogebøger. Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup.
Bettina Buhl (2015): Danskernes småkager. Et småkageleksikon. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S.
Else-Marie Boyhus (1976): Historisk kogebog. Det åbne ildsteds mad. Wormianum.
H.P. Hansen (1954): Bondens Brød. Primitiv brødbagning. København: Ejnar Andersens Forlag.
Ole Højrup (1964/1991): Landbokvinden. Christian Ejlers' Forlag, Nationalmuseet.
Gunvor Maria Juul (2016): Danmarks ældste kogebog 1616 - en gastronomisk tidsrejse. Koustrup & Co.
Jørn Ussing Larsen (1999): Fremtidens brød af fortidens korn. Forlaget Olivia A/S. 
Grith Lerche (2002): "Mad og måltider i storhusholdninger i Danmark" Bol & By. Landbohistorisk tidsskrift 2002:2, s. 35-68.
Bi Skaarup (2002): "Ved frokosten i København" i Bol & By. Landbohistorisk tidsskrift 2002:2, s. 101-105. 
Bi Skaarup (2011): Bag brødet. Dansk brød og bagning gennem 6.000 år. Gyldendal.

Links til undervisningsmaterialer

Smag for livet - Boller der holder! (af Ditte Jacqueline Rasmussen, Pia Grønnegaard): Undervisningsforløb til erhvervsskoler om dej, gær, hævning og teknikker til bagning, skabt af forsknings- og formidlingscenteret "Smag på livet".

 

Links til artikler om brød

Smag for livet - Rugbrød i danskernes maver i 1.000 år (af Lars Onslev): Artikel fra forsknings- og formidlingscenteret "Smag på livet" om rugbrødet i danskernes kost.

 

Links til film- og tv om brød

Smagen af Danmark: I lærer som surdejsbager (2018): Master Fatman (Morten Lindberg) besøger Per Grube og Kornby Mølle i Lynge for at undersøge, hvorfor der er forskel på mel og hvordan det gode surdejsbrød bages. (Udløber 22. november 2022; tilgængelig via CFU.)

Det daglige brød (2014): Udsnit af DR2 tema-lørdagen "Brød, Brød, Brød". Er det sundt? Hvorfor er noget brød dyere end andet? Og hvordan bager vi det gode brød? (Udløber 11. august 2021; Hele temalørdagen er tilgængelig via CFU.)

Forhistoriske brød (2014): TV-program fra DK4, hvor historikeren Bi Skaarup bager fohistorisk- og historisk brød og besøger Skærtoft Mølle. (Tilgængelig via CFU.)

Links til andre sider og steder om brød

Kornets Hus i Hjørring: Videns- og oplevelsescenter om korn i alle afskygninger.