Om Levebrød

Fotografi taget af Kai Ulldall i 1929 visende Ann Hjort der bager. Dejen æltes (Nationalmuseet)
Levebrød er aktiviteter til skolerne i Ballerup og Furesø kommuner, samt til dagtilbudene i Ballerup Kommune. Vi sætter fokus på brødets rolle i menneskets liv: Hvad brød består af, hvordan vi spiser og benytter brødet. Og selvfølgelig hvordan det gode brød bliver til.

Levebrød er et formidlingssamarbejde til skoler i Ballerup og Furesø kommuner, samt til dagtilbudene i Ballerup Kommune. Samarbejdet består af skoletjenester i begge kommnuer, samt Skenkelsø Mølle i Egedal Kommune, der har skabt en række aktiviteter, der alle knytter an til temaet "Brød". Levebrød er et bidrag og en inspiration til at arbejde tværfagligt med et velkendt tema ved, at tilbyde fagligt funderede aktiviteter. Vi håber I har lyst til at være med!

Idéen bag Levebrød

Vi kender allesammen brødet fra madpakken, morgenbordet og fødselsdagene. Men tænker vi egentlig over hvorfor der er så stor forskel på brød? Hvad brødet er lavet og hvor idéen kommer fra? Og at brødet er spækket med symboler og ritualer, både i fortiden og nutden?

Med Levebrød vil vi gerne invitere børn, lærere og pædagoger til, at reflektere over det brød der fylder så dejligt meget i vores kost og hverdag. vil vi præsentere aktiviteter der kommer vidt omkring brødets liv - og vores liv med brødet. Vi vil se på hvordan korn bliver til mel, og hvordan en levende surdej får brødet til hæve. Men også hvorfor mennesker før i tiden slog et kors i dejen og rugbrødet vejede 4-6 kg.

Brødet er både levende og livgivende, deraf navnet - Levebrød.

Da mennesket for ca. 9.000 år siden begyndte at dyrke vilde græsarter, som med tiden blev til de kornsorter vi kender idag, så forandrede det menneskets liv og kultur. Med agerbruget blev det muligt at brødføde mange flere mennesker end det var tilfældet som jæger og samler. Og med idéen om marker og folde med dyr, så fulgte også de fasboende samfund der blev til byer og civilisationer. I takt med at kornet blev bedre, så blev menneskets teknologiske muligheder for at forarbejde og tilberede det også bedre: Kværne, ovne, møller og industrielt fremstillede hævemidler har bl.a. givet os mulighed for at gå fra grød til fladbrød, boller og fuldfede rugbrød så tunge som småbørn, og videre til kridhvide franskbrød, croissanter og smagfulde surdejsbrød.

I stenalderen var kornet med til at øge befolkningstallet på jorden, og selvom det var hårdt og slidsomt arbejde holdt mennesket fast i agerbruget: Det havde løst et problem med at brødføde mange mennesker. I dag står vi overfor en stadigt voksende population på jorden, som vi over tid skal finde nye måder at brødføde. Er kornet og brødet stadig en løsning? Eller skal vi se os om efter en ny agrar revolution? Stadig gælder det at vi skal have noget at leve af, allesammen.

"Det er saamænd Jens Vejmand,
der af sin sure Nød
med Ham’ren maa forvandle
de haarde Sten til Brød."

- "Jens Vejmand" af Jeppe Aakjær ("Rugens Sange", 1906)

Vi står bag Levebrød

Bag Levebrød står skoletjener i Ballerup, Egedal og Furesø kommuner. Tilsammen har vi skabt aktiviteter der relatere sig til brød, men med hvert vores udgangspunkt.
Vi er

Kontakt os

Foto taget af Kai Uldall i 1929 visende brødene er lagt på sengen i et hjem på den jyske hede (Nationalmuseet)

 

Har du spørgsmål til Levebrød, så svare vi gerne!
Generelle spørgsmål: Skriv til Skoletjenesten Pederstrup på skoletj-pederstrup@balk.dk.

Spørsmål om aktiviteter: Skriv til den skoletjeneste, som tilbyder aktiviteteten. Kontaktinfo findes ved det enkelte tilbud på siden Aktiviteter.

Webmaster: Janus Clausen (Skoletjenesten Pederstrup), jcla@balk.dk.

SMTP error: Could not connect to SMTP host. https://github.com/PHPMailer/PHPMailer/wiki/Troubleshooting